Начин на приготвяне
Приготвяме блата, като разбиваме яйцата с кристална захар, да получим пухкава и хомогенна смес. Прибавяме ванилия, няколко капки есенция ром, какао, бакпулвер и брашно (1 ч.ч.).
Полученото тесто изсипваме в голямата тава на фурната върху хартия за печене, намазана с мазнина. Слагаме в нагрята на 180 градуса фурна и печем до готовност - за приблизително 15 минути е изпечен блатът, проверяваме с клечка, като по клечката не трябва да има полепнало тесто.
Изпечения блат изваждаме от фурната и оставяме да се охлажда върху скаричка. Когато се охлади, нарязваме на ленти.
Приготвяме сироп, като карамелизираме захар (1 ч.ч.) и когато се получи светъл карамел, наливаме много внимателно топла вода (5 ч.ч.).
Сваряваме сироп и с него сиропираме нарязаните от блата ленти.
В купа разбиваме течната сладкарска сметана. От нея отделяме количество за гарниране на готовите пастички, а другата смесваме с конфитюр от боровинки.
Намазваме сиропираните ленти от блата със сметаната с боровинково сладко и навиваме на охлювчета. Слагаме в десертни чинийки и гарнираме пастичките със сметана, парченца ананас от консерва и украсяваме със захарни пръчици и фигурки от шоколад.