Начин на приготвяне
Свинският дроб се измива, нарязва се на две през средата.
Слагаме на котлона тенджера с вода да заври, след като заври, пускаме дроба във водата за 7-8 мин, той ще промени цвета си. Целта е да се махне кръвта от него чрез тази термична обработка.
Махаме го от врящата вода и го оставаме да изстине. Нарязва се на парченца, големината и дебелината зависи от вас.
Лапада го измиваме и го попарваме във вряща вода. Той ще промени цвета си и така ще разберете, че е готов (около 4-5 мин).
Изваждате го от водата и го отцеждате с помощта на гевгир.
Обелвате и нарязвате на ситно лука, разтопявате половината масло в дълбок тиган и добавяте лука да се запържи. След като поомекне, добавяте дроба, черен пипер и виното.
Трябва да се готви под капак, така че да може да се задуши и да се изпари виното (около 15-20 мин).
След като се е изпарило виното, добавяте останалото масло и лапада, разбъркайте, докато се омесят добре.
След като се омесят добре, махате от котлона и овкусявате със сол.