Начин на приготвяне
Почистете зеленчуците, като не забравяте да отрежете двете крайчета на баклата.
Подберете възможно най-младата бакла. Нарежете зеленчуците на дребно, а баклата оставете на по два сантиметра дължина.
В тенджерка загрейте две супени лъжици слънчогледово олио и запържете в него лука и морковите.
Когато те омекнат добавете баклата и я запържете за две-три минути. Залейте със 700 мл вода и натрошете вътре едно кубче зеленчуков бульон. Посолете и оставете да къкри на слаб огън.
През това време в друг съд /дълбок тиган например/, подходящ за приготвяне на сосове, загрейте останалото олио и запържете в него първо брашното докато придобие златист загар, а после и червения пипер, като внимавате да не прегори, защото ще горчи. Добавете при непрекъснато бъркане доматеното пюре.
Угасете запръжката много внимателно с един-два черпака от бульона на яхнията. Бъркайте докато се получи гладък сос без бучки и го изсипете в другата тенджера.
Добавете трите скилидки чесън, накълцани на ситно и гответе да готовност.
Ако прецените, че има нужда, добавете вода, докато постигнете желаната от вас гъстота на яхнията.
Когато е напълно готова плакията, изключете котлона и поръсете с 2 с.л. ситно накълцан пресен копър.
Плакията с млада бакла е готова.