Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Яхния»Яхния от нахут с наденица

Яхния от нахут с наденица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Яхния от нахут с наденица
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
20/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Винаги сме на линия, ако ви трябва компания за хапване, когато сте сготвили нахутена яхния с наденица"

Необходими Продукти

  • нахут - 400 г
  • наденица - 200 г (сурова или леко изсушена, свинска)
  • лук - 1 глава средна
  • чесън - 5 скилидки
  • домати - 1 бр. добре узрял
  • моркови - 1 бр. голям
  • сланина - 50 г пушена
  • чушки - 1 бр. малка червена
  • чушки - 1 бр. малка зелена
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • карамфил - 1 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 мл
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте зърната нахут с вода, колкото да ги покрие поне три пръста и оставете да престоят така една нощ.

Изхвърлете водата, в която са престояли, налейте нова и ги поставете на умерен огън, заедно с дафиновия лист. Щом започне да излиза пяна, отстранете я внимателно с решетъчна лъжица и още преди да е завряло сложете моркова на много едри парчета, сланинката и наденицата (това е важно, защото ако другите продукти се добавят, след като е заврял нахутът, ще се прекъсне процеса му на варене, и той ще остане твърд). Варете 1 час на умерен огън. Ако при варенето се налага да добавяте вода, задължително да е гореща.

През това време накълцайте лука, чесъна, чушките и домата (за предпочитане обелен от ципата) и ги задушете във зехтина и малко сол до омекване. Прибавете червения пипер и карамфила и гответе още 5 минути до пълна готовност. По желание пасирайте.

Щом е минал един час и нахутът със наденицата и моркова са напълно готови, сипете при тях останалите задушени вече зеленчуци и гответе още около 10 минути, за да се слеят добре всички вкусове. Добавете водичка, ако е извряла много.

Отстранете от огъня и похлупете с капак тенджерката. Нека ястието остане така 15 минути, след което е готово за сервиране.

Разпределете в чинийки, като всяка порция поръсвате със ситно накълцан пресен магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Карина Жекова
Карина Жекова
Много обичам нахут, със сигурност ще изпробвам тази рецепта! Благодаря ти, Дани, за прекрасната идея! Поздрави!
20.05.2017 14:06
1
1
Покажи всички подкоментари