Начин на приготвяне
Залейте зърната нахут с вода, колкото да ги покрие поне три пръста и оставете да престоят така една нощ.
Изхвърлете водата, в която са престояли, налейте нова и ги поставете на умерен огън, заедно с дафиновия лист. Щом започне да излиза пяна, отстранете я внимателно с решетъчна лъжица и още преди да е завряло сложете моркова на много едри парчета, сланинката и наденицата (това е важно, защото ако другите продукти се добавят, след като е заврял нахутът, ще се прекъсне процеса му на варене, и той ще остане твърд). Варете 1 час на умерен огън. Ако при варенето се налага да добавяте вода, задължително да е гореща.
През това време накълцайте лука, чесъна, чушките и домата (за предпочитане обелен от ципата) и ги задушете във зехтина и малко сол до омекване. Прибавете червения пипер и карамфила и гответе още 5 минути до пълна готовност. По желание пасирайте.
Щом е минал един час и нахутът със наденицата и моркова са напълно готови, сипете при тях останалите задушени вече зеленчуци и гответе още около 10 минути, за да се слеят добре всички вкусове. Добавете водичка, ако е извряла много.
Отстранете от огъня и похлупете с капак тенджерката. Нека ястието остане така 15 минути, след което е готово за сервиране.
Разпределете в чинийки, като всяка порция поръсвате със ситно накълцан пресен магданоз.
Добър апетит!
Коментари