Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват, разрязват на половина и сърцевината им се издълбава. Осоляват се и се оставят в наклонен съд, да им изтече горчивият сок (около 30–40 минути).
През това време в тиган пресованият чесън, ситно нарязаните лук и морков, каймата и издълбаното от патладжаните се запържват в 30 г сгорещено олио.
Добавя се доматеното пюре, захарта и къкри около 15 мин.
В тенджерка се кипва вода, 20 г олио, захарта, лимоновият сок, копърът и малко сол. Добавят се патладжаните и се варят до полуготовност.
В тавичка се подреждат полусварените патладжани. Напълват се със сместа от каймата и се запичат на предварително загряна фурна на 160 градуса.
Пълнените патладжани се поръсват с настъргания кашкавал и се допичат на горен реотан.
Поръсват се със ситно нарязаният магданоз.
Поднасят се със зелена салата или туршия - според сезона.
Патладжаните Болонезе са готови.