Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Оригинален ирландски хляб

Оригинален ирландски хляб

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1
"Втората най-обичана ирландска рецепта след тази за ирландското уиски"

Необходими Продукти

  • брашно - 265 г, бяло
  • ръжено брашно - 265 г , черно (натурално ръжено)
  • сол - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • масло - 30 г, студено
  • яйца - 1 бр
  • бътермилк - 400 мл + 3 с.л.
  • мюсли - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

Плоска тава с хартия за пеене.

Бътермилк - 1 ч.ч. = 240 мл. За него в прясно мляко се добавят 2 с.л. лимонов сок и се оставя за около 10 минути;

Може да се работи и с миксер.

В купа се смесват двата вида брашна, солта и содата. Добавя се маслото на кубчета и с ръчен блендер или с пръсти се втрива, докато станат трохи.

В купа се разбиват яйцето и бътермилкът.

В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладенче и започна да се набива бътермилка и да се замесва тесто на слаба скорост. Готовото тесто се изважда, поставя се на леко набрашнен плот и се оформя на хубава топка с дебелина около 4-5 см.

Потупва се отгоре, за да прилича на питка. Поставя се в плоска тава с хартия за печене. Отгоре с остър нож се правят дълбоки разрези на кръст по цялото продължение на тестото и се пробиват 4 дупки в ъглите на хляба.

Намазва се с останалия бътермилк и леко се посипва с мюсли.

Пече се на 210 градуса 15 мин и още на 190 градуса - 30 мин.

Оригиналният ирландски хляб е готов.

Източник: Gemma Stafford

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: