Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Плоска тава с хартия за пеене.
Бътермилк - 1 ч.ч. = 240 мл. За него в прясно мляко се добавят 2 с.л. лимонов сок и се оставя за около 10 минути;
Може да се работи и с миксер.
В купа се смесват двата вида брашна, солта и содата. Добавя се маслото на кубчета и с ръчен блендер или с пръсти се втрива, докато станат трохи.
В купа се разбиват яйцето и бътермилкът.
В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладенче и започна да се набива бътермилка и да се замесва тесто на слаба скорост. Готовото тесто се изважда, поставя се на леко набрашнен плот и се оформя на хубава топка с дебелина около 4-5 см.
Потупва се отгоре, за да прилича на питка. Поставя се в плоска тава с хартия за печене. Отгоре с остър нож се правят дълбоки разрези на кръст по цялото продължение на тестото и се пробиват 4 дупки в ъглите на хляба.
Намазва се с останалия бътермилк и леко се посипва с мюсли.
Пече се на 210 градуса 15 мин и още на 190 градуса - 30 мин.
Оригиналният ирландски хляб е готов.
Източник: Gemma Stafford