Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете тиквичките на ивици. Разрежете ги през средата и след това на половинки парченца 2 мм широки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер, сол и струя зехтин и печете до омекване. Извадете ги в чиния.
По същия начин изпечете и останалите парчета. Картофите измийте, обелете и нарежете на кубчета. Бланширайте за 7 минути в подсолена вряща вода. Прецедете ги и ги оставете на страна, за да се охладят.
Намалете фурната на 200 градуса.
В купа разбийте яйцата заедно със сиренето Рикота. Добавете подправките и ситно нарязани пресен лук и чесън. Настържете кашкавала и разбъркайте добре.
Загрейте тиган и сложете в него доматения сос със зехтина. Добавете стиснатия чесън, черния пипер, солта и останалите подправки. Кипнете соса и го оставете леко да се редуцира около 5 минути.
Пригответе касерола. На дъното подредете ред тиквички, картофи, яйчена смес. Отгоре разпределете 1/3 от доматения сос. След това ред яйчена смес с Рикота. Отново ред тиквички, картофи, доматен сос и яйчена смес, отново ред тиквички и завършете с яйчената смес. Настържете малко кашкавал и запечете ястието около 30 минути до готовност. Трябва да добие приятно златиста коричка.
Върху ястието декорирам лентички от запечените тиквички.
Като гарнитура добавям ленти от краставица /оформени с помощта на белачка/, в които поставям хумуса. Приготвям го, като смесвам продуктите /без яйцето/ и разделям сместа на две порции. Към едната прибавям жълтъка от яйцето, а към другата - белтъка.
Успех и да ви е сладко.
Коментари