Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Ястие с печени тиквички и сирене рикота

Ястие с печени тиквички и сирене рикота

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Ястие с печени тиквички и сирене рикота3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Разкошно, свежо и толкова ароматно, че няма да му устои абсолютно никой"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • картофи - 3 пресни
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - 100 мл
  • доматен сос - 400 мл
  • зехтин - 30 мл
  • чесън - 2 скилидки
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • мащерка - 1/2 ч.л. суха
  • босилек - 1/2 ч.л. сух
  • черен пипер
  • сол
  • рикота - 250 г сирене
  • яйца - 3
  • кашкавал - 50 г
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 връзка
  • копър - малко ситно нарязан
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • мащерка - шепа листенца прясна
  • черен пипер
  • сол
  • кашкавал - 30 г за запичане
  • За декорация
  • рикота - 50 г
  • чесън - 1 скилидки
  • зехтин
  • сол
  • яйце - 1 сварено
  • копър
  • краставица - ленти
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса.

Измийте и обелете тиквичките на ивици. Разрежете ги през средата и след това на половинки парченца 2 мм широки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер, сол и струя зехтин и печете до омекване. Извадете ги в чиния.

По същия начин изпечете и останалите парчета. Картофите измийте, обелете и нарежете на кубчета. Бланширайте за 7 минути в подсолена вряща вода. Прецедете ги и ги оставете на страна, за да се охладят.

Намалете фурната на 200 градуса.

В купа разбийте яйцата заедно със сиренето Рикота. Добавете подправките и ситно нарязани пресен лук и чесън. Настържете кашкавала и разбъркайте добре.

Загрейте тиган и сложете в него доматения сос със зехтина. Добавете стиснатия чесън, черния пипер, солта и останалите подправки. Кипнете соса и го оставете леко да се редуцира около 5 минути.

Пригответе касерола. На дъното подредете ред тиквички, картофи, яйчена смес. Отгоре разпределете 1/3 от доматения сос. След това ред яйчена смес с Рикота. Отново ред тиквички, картофи, доматен сос и яйчена смес, отново ред тиквички и завършете с яйчената смес. Настържете малко кашкавал и запечете ястието около 30 минути до готовност. Трябва да добие приятно златиста коричка.

Върху ястието декорирам лентички от запечените тиквички.

Като гарнитура добавям ленти от краставица /оформени с помощта на белачка/, в които поставям хумуса. Приготвям го, като смесвам продуктите /без яйцето/ и разделям сместа на две порции. Към едната прибавям жълтъка от яйцето, а към другата - белтъка.

Успех и да ви е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря Ви! Радвам се, че съм погалила сетивата на ценителите!
31.05.2017 11:21
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Красота :)
29.05.2017 20:12