Начин на приготвяне
Неустоим и ефектен френски десерт - хрупкаво многолистно тесто със запечени бадеми, гарнирано с лек крем и свежи сезонни плодове.
Размразяваме бутертестото, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Разбиваме маслото с пудрата захар, добавяме разтопения шоколад и ванилията до пухкав крем.
Постепенно прибавяме крем сиренето, като не преставаме да разбиваме, до получаването на гладък крем, покриваме със свежо фолио и съхраняваме в хладилника.
Загряваме предварително фурната до 220-200 градуса с вентилатор и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разстиламе бутертестото върху леко набрашнена работна повърхност (или листа, в който са опаковани) и с резец или тънкостенна купа изрязваме четен брой кръгове с диаметър около 10 см (или по избор).
С по-малък резец или тънкостенна чаша (5-6 см) изрязваме центъра на вече изрязаните кръгове, за да се получи нещо като поничка.
Намазваме с разбито яйце половината от бутерринговете и ги похлупваме с останалите, като притискаме по краищата на тестото, за да не се отделят при печене.
Намазваме отново с разбито яйце и поръсваме с филирани бадеми.
Печем в предварително загрята до 220 или 200градуса с вентилатор фурна около 20 минути или до златисто кафяво.
Оставяме изпечените бутеррингове да се охладят напълно върху решетка и разрязваме с остър нож надлъжно през средата.
Прехвърляме крема в пош с накрайник и шприцоваме или нанасяме с лъжичка върху долната половина от разрязания бутерринг, гарнираме с резенчета ягоди и похлупваме с горната половина.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.
Включваме фантазия и креативност и декорираме с разтопен шоколад и ягоди.
Бележка: В рецептата можем да заменим основата на тестото с понички.
За бял крем използваме бял шоколад, а плодовете са заменими според сезона.