Начин на приготвяне
Охлювите трябва да са купени или да са събирани от тревни площи - не от пясък или пръст!
Сваряваме охлювите за 10-15 минути на силен огън (котлон) задължително с капак, щото искат да бягат :)
След това ги почистваме от черупките и карантиите, да остане само чистото ''стапало''.
Поставяме почистените охлюви в тенджара или купа и сега започва големият ********* !
Наливаме оцет на око и мачкаме здраво, изплакваме ги, слагаме сол /доста/, мачкаме пак здраво.
И така се повтарят тези действия (оцет, сол, оцет, сол), докато се махне слузта. Трябва да осетите как охлювите са грапави.
След като сме ги изчистили както трябва, слагаме на котлона тенджара с олио и почваме да ги пържим.
Наливаме чаша бира. Пържим до златисто (по-скоро кафяво) и слагаме нарязания на ленти лук. Лукът трябва да стане прозрачен, когато ястието е готово.
Малко преди да свалим от котлона, слагаме подправките и разбъркваме.