Пържени охлюви

31/05/2017
Misho
отMishoНовак122
Приготвяне90 мин.
Готвене40 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 953
  • Преглеждания за месеца276
  • Преглеждания за седмицата131
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • охлюви - 2 кг
  • олио - около 200 мл
  • оцет - 1/2 бутилка (приблизително)
  • сол - 1/2 пакет (приблизително)
  • лук - 2 глави
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л. (може и по - малко)
  • розмарин - 1 щипка
  • кимион - 1 щипка
  • бира - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Охлювите трябва да са купени или да са събирани от тревни площи - не от пясък или пръст!

Сваряваме охлювите за 10-15 минути на силен огън (котлон) задължително с капак, щото искат да бягат :)

След това ги почистваме от черупките и карантиите, да остане само чистото ''стапало''.

Поставяме почистените охлюви в тенджара или купа и сега започва големият ********* !

Наливаме оцет на око и мачкаме здраво, изплакваме ги, слагаме сол /доста/, мачкаме пак здраво.

И така се повтарят тези действия (оцет, сол, оцет, сол), докато се махне слузта. Трябва да осетите как охлювите са грапави.

След като сме ги изчистили както трябва, слагаме на котлона тенджара с олио и почваме да ги пържим.

Наливаме чаша бира. Пържим до златисто (по-скоро кафяво) и слагаме нарязания на ленти лук. Лукът трябва да стане прозрачен, когато ястието е готово.

Малко преди да свалим от котлона, слагаме подправките и разбъркваме.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар