Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Задушен заек»Ориз със заешко и гъби по испански

Ориз със заешко и гъби по испански

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз със заешко и гъби по испански
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Ароматно, темпераментно и много вкусно - едно ястие, който определено ще запомните"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 400 г, нарязано на парченца
  • ориз - 200 г, бомба
  • гъби - 120 г печурки или друг вид
  • лук - 1 глава
  • чушка - 1 бр. зелена
  • чушка - 1 бр. червена, изсушена
  • чесън - 2 скилидки
  • домат - 2 бр., настърган
  • червен пипер - 1 с.л.
  • куркума - 1 щипка, щедра
  • дафинов лист - 1 бр. малък
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 70 мл
  • бяло вино - 50 - 60 мл
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете червената суха чушка в малко водичка, нарязана/начупена на парченца, заедно с едната скилидка чесън, разполовена на две. Щом се хидратира, пасирайте или намачкайте заедно с водата (не е нужно да става на каша).

Сгорещете зехтина на силен огън и запечатайте от всички страни месото, натрито с черен пипер за кратко, след което го извадете и покрийте с алуминиево фолио.

Накълцайте лука и зелената чушка, а втората скилидка чесън обелете и смачкайте леко, притискайки с широката част на нож. Гъбите оставете цели, ако са малки, ако не - ги нарежете на парченца. Задушете зеленчуците на среден огън в зехтина от пърженето на месото за около 10 минути.

Сложете червения пипер, куркумата и дафиновия лист, разбъркайте за секунди и веднага сипете настърганите домати. Действайте бързичко, за да не загори пиперът. Гответе за кратко, докато остане на мазнина, след това налейте виното и сложете месото и намачканите червена чушка и чесън. Разбъркайте добре и оставете всичко да се овкуси добре за 4-5 минути.

Налейте 1 литър гореща вода или бульон, трябва да покрива добре месото, затова ако е нужно, добавете още. Сложете сол на вкус и варете около 1 час на среден огън под капак.

Щом е готово, преценете дали течността е намаляла много (при варене под капак не би трябвало), ако решите, долейте малко водичка и сипете ориза. Дадените в рецептата количества са за пропорция ориз:течност-1:4. Но дори и да има повече от бульона, няма нищо, целта при това ястие е да остане малко чорбичка, а не да се поема всичката от ориза. Не трябва да е като супа, нито пък много гъсто.

Варете 16 минути на среден до слаб огън под капак. След изтичане на това време отстранете от огъня и не махайте капака около 8 минути, след което сервирайте веднага, поръсвайки всяка порция с накълцан пресен магданоз.

Забележка: Ако ястието престои прекалено дълго време, преди да се сервира, има опасност оризът така или иначе да си поеме течността, което не е желателно, защото ще се загуби ефектът, а и може да набъбне.

Използвайте добра марка ориз, много е важно! Най-подходящ за този вид ястия е оризът бомба - той има способност да поема вода 3 пъти колкото е обемът му. В тази рецепта искаме да имаме по-течно ястие, затова пропорцията е 1:4.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
516
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Николина Панчева
Николина Панчева
благодаря аз не знам как да готвя заешко но това ще го опитам
02.06.2017 16:39
1
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Прекрасно ястие, съчетано с много вкус и аромати. Чудесен мотив за предизвикателство, с което ще очароваме гостите си.
02.06.2017 15:54
1
1
Покажи всички подкоментари