Начин на приготвяне
Измийте черешите и всяка разполовете, като извадите костилката. Може да използвате и уред за вадене на костилките, но аз исках да са на половинки.
Претеглете черешите в почистено състояние да са 2 кг, сипете четири лъжици захар и двете пакетчета Гелфикс. Хубаво разбъркайте и сложете да се загряват на котлона, като бъркате постоянно.
Когато заврат сипете пакета захар и отново разбъркайте. Така оставете да поврат около 5 минути, като разбърквате и отстранявате пяната която се е образувала.
Изключете котлона и веднага напълнете бурканчетата и обърнете с капачката надолу. Когато постоят 5-10 минути ги обърнете.
Това е едно уникално желирано сладко от череши, подходящо за торти, палачинки и други.