Турска чорба Яйла

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Турска чорба Яйла
Снимка: Nelly Ar
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
3
"Това не е заместител на любимата шкембе чорба, но е също толкова вкусна и засищаща"

Необходими Продукти

  • вода - 1 литър (или бульон)
  • ориз - 4 с.л. с връх
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 3/4 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. (сварено и охладено)
  • брашно - 40 г
  • джоджен - 1/2 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • лют червен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • бадеми - 4 - 5 ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд слагаме вода или зеленчуков бульон да заври. Почистваме ориза, измиваме го и го добавяме към врящата вода.

Времето за варене е кратко, (готов е за по-малко от 10 минути). През това време приготвяме застройката.

В отделен съд разбиваме жълтъка с киселото и прясното мляко. Добавя се на порции брашното, за да се усвои добре.

След като оризът се е сварил, го отстраняваме от котлона.

Част от водата прибавяме към купата със застройка, като продължаваме да разбиваме с миксер.

Затопляме застройката с цел да не се пресече. Добавяме внимателно към водата с ориз и връщаме сместа на котлона.

Оставяме млечната супа да заври, като разбъркаме често. Готова е, когато се сгъсти и на повърхността се образуват балончета.

Овкусяваме със сол* и оставаме супата настрана. През това време в тиган разтопяваме масло, към което сме добавили джоджена и пипера - лют и сладък.

Поднасяме супата, гарнирана със запърженото ароматно масло, запечен бадем и люто чушле.

* От баба знам, че е добре солта да се слага най-накрая, за да не се пресича супата.

Турската чорба Яйла е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: