Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Зеленчукова запеканка с тиквички

Зеленчукова запеканка с тиквички

Зеленчукова запеканка с тиквички
Снимка: Анонимен
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Ароматно, стилно и много ... зеленчуково. Опитайте една по-различна запеканка, която ще ви плени с вкус и визия"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 бр. (голяма)
  • лук - 1 глава (голяма)
  • чушки - 5 - 6 бр. (в различни цветове по възможност)
  • моркови - 3 бр.
  • кашкавал - 50 г
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • олио - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • яйца - 2 бр. (големи)
  • сол - на вкус
  • олио - за запържване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предложение за шарено и свежо ястие, което е подходящо както за топла лека вечеря, така и за студена закуска. Някои от зеленчуците могат да бъдат изпуснати или подменени (с патладжан, например) в зависимост от предпочитанията на консуматорите.

Подготвяме първо зеленчуците (ако решим да правим и украса, оставяме по няколко ленти или парченца от всичко.) Измиваме и нарязваме на пръчици тиквичката и чушките. Моркова обелваме и също оформяме по този начин. Лука режем на едри парчета.

Пренасяме всички в широк тиган с малко мазнина, осоляваме леко и запържваме за кратко. Махаме от огъня и оставяме настрана, за да се охладят леко.

За да не са просто запържени зеленчуци, приготвяме и основа, която да ги „слепи“. Пресяваме брашното, бакпулвера и малко сол в голяма купа. В отделен съд, по-малък, разбиваме добре течните съставки – двете яйца, олиото и водата. Бавно ги прибавяме към сухата смес, като бъркаме постоянно до хомогенизиране.

Смесваме тестената смес със зеленчуковата (втората ще е видимо повече, но това не е притеснително). Всичко разбъркваме добре, за да няма струпване на тесто/зеленчуци на едно място, и го изсипваме в неголяма тавичка, предварително застлана с хартия за печене.

Ястието е достатъчно шарено, но ако все пак решим, можем да завием няколко цветенца от ленти тиквички и моркови (изрязани с белачка за зеленчуци) или да направим украса по желание.

Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути (можем да проверяваме с клечка за зъби дали тестото е опечено). Малко преди да е готово, настъргваме кашкавала и го поръсваме покрай украсата (ако има такава). Връщаме във фурната за няколко минути до пълното му разтапяне.

След това изваждаме ястието и изчакваме още няколко минути, за да се охлади леко. Поднасяме самостоятелно или с гарнитура от свежи зеленчуци, може и с млечен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: