Начин на приготвяне
Предложение за шарено и свежо ястие, което е подходящо както за топла лека вечеря, така и за студена закуска. Някои от зеленчуците могат да бъдат изпуснати или подменени (с патладжан, например) в зависимост от предпочитанията на консуматорите.
Подготвяме първо зеленчуците (ако решим да правим и украса, оставяме по няколко ленти или парченца от всичко.) Измиваме и нарязваме на пръчици тиквичката и чушките. Моркова обелваме и също оформяме по този начин. Лука режем на едри парчета.
Пренасяме всички в широк тиган с малко мазнина, осоляваме леко и запържваме за кратко. Махаме от огъня и оставяме настрана, за да се охладят леко.
За да не са просто запържени зеленчуци, приготвяме и основа, която да ги „слепи“. Пресяваме брашното, бакпулвера и малко сол в голяма купа. В отделен съд, по-малък, разбиваме добре течните съставки – двете яйца, олиото и водата. Бавно ги прибавяме към сухата смес, като бъркаме постоянно до хомогенизиране.
Смесваме тестената смес със зеленчуковата (втората ще е видимо повече, но това не е притеснително). Всичко разбъркваме добре, за да няма струпване на тесто/зеленчуци на едно място, и го изсипваме в неголяма тавичка, предварително застлана с хартия за печене.
Ястието е достатъчно шарено, но ако все пак решим, можем да завием няколко цветенца от ленти тиквички и моркови (изрязани с белачка за зеленчуци) или да направим украса по желание.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути (можем да проверяваме с клечка за зъби дали тестото е опечено). Малко преди да е готово, настъргваме кашкавала и го поръсваме покрай украсата (ако има такава). Връщаме във фурната за няколко минути до пълното му разтапяне.
След това изваждаме ястието и изчакваме още няколко минути, за да се охлади леко. Поднасяме самостоятелно или с гарнитура от свежи зеленчуци, може и с млечен сос.