Начин на приготвяне
Кочанът на зелката се нацепва с нож. Тя се бланшира цяла в подсолена вода, под капак, докато леко омекне.
Морковите, лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в сгорещения зехтин. Прибавя се оризът, запържва се леко, докато стане перлен, прибавя се чубрицата, доматеният концентрат и червеният пипер.
Разбърква се и веднага се наливат 2 ч .ч. вода, оставя се на котлона докато се изпари течността. Овкусява се със сол и черен пипер и се слага каймата и нарязаните гъби, като се разбърква много добре.
Зелето се разлиства върху намазано със зехтин алуминиево фолио. Сърцевината се изрязва и на нейно място се слага топка от плънката.
Затварят се вътрешните листа, отново се слага плънка, листа, плънка и така докато се напълни цялото зеле и върне първоначалната си форма. Намазва се със зехтин и се опакова във фолиото.
Поставя се в тава, в която предварително са сложени доматите, пилешкият бульон, сол и черен пипер. Пече се на 220 градуса за 40 минути.