Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Домашна боза

Домашна боза

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Домашна боза2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Ако децата ви обичат банички с боза, защо не приготвите за тях не само вкусни банички, но и резлива домашна боза?"

Необходими Продукти

  • За закваската
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л. от просо
  • за бозата
  • брашно - 2 ч.ч. от просо, но може и обикновено
  • вода - 5 л хладка
  • кафява захар - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте водата, захарта и брашното от просо за закваската и така приготвената смес оставете да престои 1-2 дена, за да ферментира.

Брашно от просо сипете в сух тиган и го запечете, разбърквайки непрекъснато, за да не загори.

Прехвърлете го след това в голяма тенджера и оставете да се охлади. Долейте водата и разбивайте с миксер непрекъснато, за да не се получат бучки и да е по-лесно смесването.

Прибавете захарта и прехвърлете тенджерата на котлона да заври. Варете за около 6-7 минути и бъркайте непрекъснато. След това свалете от котлона и оставете да изстине.

Добавете ферментиралата закваска и оставете съда на на топло място за 2-3 дена, за да може отново да ферментира.

Готовата домашна боза разсипете в стъклени бутилки и я съхранявайте в хладилник.

С 1 ч.ч. от тази боза може да си приготвите отново тази чудна напитка, като я използвате за закваска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
513
411
35
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте! Направих първи опит за боза по тази рецепта !
На вкус е точно на сладост както я обичам, но е по-рядка! Искам да попитам за грамажа на чаената чаша, може би моята е по-малка! И защо се утаява на дъното?
14.04.2023 15:40
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
А закваската не се ли прави със сурово брашно? След това се добавя суровото брашно/закваска и се пие?
21.11.2023 02:40
Анонимен
Анонимен
Пробвах рецептата страхотна е вече пия от бозата само че сложих ръжено брашно а закваската я направих с пълнозърнесто пшенично за 3 дни ми вкисна закваската а бозата за 1. За да не ви се утаява трябва да я сварите добре.
23.02.2023 10:18
2
1
Веселин
Веселин
Здравейте! Водата с която се приготвя закваската не се ли преварява предварително и после да се охлади, за да не се развият лоши щамове..? И вместо просо как ви звучи с брашно от елда? :-)
По баничарниците продават една боза в квадратни шишета.. Пише, че е с просо и е отвратителна.. има вкус и мирис на.. ако.. сори.. бах.. :-/
03.12.2016 02:19
17
7
Monika Ivanova
Monika Ivanova
когато бях малка само домашна боза сме пили и няма нищо общо с вкуса на купешката.
09.05.2016 20:23
7
2
тошко
тошко
Боза

Вари се овесени 100гр ядки, 100гр нахуд, 100гр царевица. След като се сварят в достатъчно вода, 4 л., се пасира и ври още малко до сгъстяване. Прецежда се, и се добавя 100-150гр захар на литър. Като изстине, се добавят пюре от банан и ябълка - прясно пасирани от сурови плодове. Добавя се към всичко и лъжица ябълков оцет, ако имате. Добавя се за вкус и кафе Инка.
07.01.2016 00:28
10
23
1
Покажи всички подкоментари
Емил
Емил
Няма нищо по хубаво то домашно направената...
07.05.2015 12:46
9
2
Иван
Иван
при приготвянето на квас за хляб има голямо значение съотношението брашно-вода и количеството, с което се захранва кваса, температурата и т.н., а е необходимо и време около седмица.
Дали е възможно, някой който е наясно с тези процеси, да сподели нещо по отношение на такива ферментирали напитки като бозата.
23.03.2015 14:12
14
1
A
A
изпратете една боза към Америка чеми се препи
22.01.2015 22:55
15
7
Бозелко
Бозелко
В био бозата няма е-та и подсладители и не е скъпа. идеална е за закваска ако не ви се занимава да си правите.
20.02.2014 20:26
8
ivailo mitov
ivailo mitov
...бозата по магазините е с посладител и не ферментира за по голяма трайност се слагат и Е-та...
13.02.2014 07:44
13
4
Бозътъ прави ората,ора!
Бозътъ прави ората,ора!
правех е като лапе и си ставаше всеки път :))) ако ви мързи да правите закваската си купете от магазина малка боза и ако е вече леко вкисната е готова за поткваса.
17.12.2013 16:55
15
2
Ganka Suslikova
Ganka Suslikova
ше пробвам непременно
17.12.2013 15:33
6
1
Penelopa
Penelopa
ама не се ли добавяше картон и торти
13.06.2013 16:18
5
21
3
Покажи всички подкоментари