Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Сочен пай с праскови

Сочен пай с праскови

редакция:
Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Сочен пай с праскови
Снимка: Даниела Русева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Първата лъжичка ще ви накара да забравите ядовете, втората - диетата, а след това просто трябва да се отпуснете и да му се насладите"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 300 г
  • захар - 70 г
  • краве масло - 125 г /студено/
  • бакпулвер - 1 ч.л. /равна/
  • сол - 1 щ.
  • яйца - 2 бр. /големи/ от хладилника
  • ванилия - 1 капсула
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • праскови - 4 бр. /големи и твърди/
  • тръстикова захар - 100 г кафява
  • захар - 70 г бяла кристална
  • царевично нишесте - 30 г /фино/
  • краве масло - 30 г /студено/
  • ванилия - 2 прахчета /по 0.2 г/
  • още по желание
  • канела - 1 щипка
  • индийско орехче - 1 щипка
  • карамфил - 1 щипка
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване
  • кафява захар - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Към него прибавете захарта и ванилията.

Нарежете бързо кравето масло на кубчета. Енергично разбъркайте с пръсти, претривайки в ръце, така че брашното да се поеме в маслените кубчета и да стане на трохи.

Разбийте яйцата с вилица и ги прибавете, като се разбърква добре с вилица. Полученото тесто дооформете на плота, но без да се меси. Направете няколко кратки движения, като се обръща 4-5 пъти, поръсвайки още малко брашно, колкото да се събере в хубава топка.

Разделете тестото на две части и всяка покрийте отделно с прозрачно фолио. Оставете топчетата в хладилника да престоят един час.

През това време ще си направим плънката:

На измитите праскови обелете люспицата, премахнете костилката и ги нарежете на кубчета. Поръсете с нишестето и захарта, сипете и подправките по ваш вкус и разбъркайте добре /посочвам ги, но аз не ги слагам тези подправки, тъй като у дома се харесва само с ванилия. Всеки може да овкуси по свое желание/.

От едното топче охладено тесто върху добре набрашнен плот разточете кора, по-голяма от дъното на тавичката за пая, толкова, че да може да се подвие по стената на тавичката. Моята е с диаметър 30 см.

Внимателно с помощта на точилка пренесете кората в тавичката, като допрете в единия край и разстелите по дъното. С ръце наместете тестото, притискайки плътно по дъното, и го изправете по стената на тавичката.

Разпределете прасковите върху тестото. Върху плънката тук-там пуснете краве масло, нарязано на дребни кубчета.

Сега включете фурната да се загрее на 200 градуса.

Разточете втората топка тесто върху брашно и я нарежете на тънки ленти с ширина 1 см. С лентите оформете върху прасковите решетка.

Ако ви е останало малко излишно тесто, направете една лента, с която може да се завърши оформлението на пая, поставяйки я по периферията на тавичката.

Сплетената решетка намажете с четка с прясно мляко и поръсете с кафява захар.

Сложете пая да се пече в загрятата фурна за 20 минути на 200 градуса. После намалете температурата на 180 градуса и доизпечете за още 20 минути.

Сервирайте го охладен.

Сочният пай с праскови е готов.

Прочети също как се прави блат за пай, как да направим решетката на пая или опитай другите ни прасковени сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Elka Hristova
Elka Hristova
перфектен аз сложих 3 праскови и бяха достатъчни но всеки според неговия вкус
31.08.2017 20:36
1
1
1
Покажи всички подкоментари