Начин на приготвяне
Пресейте брашното със солта в купа и направете кладенче. Отделно забъркайте яйцето, киселото и прясното мляко и олиото. Сипете течната смес в кладенчето и замесете меко тесто. Оставете го да почине 30 минути, покрито със свежо фолио.
Нарежете лука и чесъна на ситно. Смесете ги с каймата и добавете сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и размесете хубаво.
При готовност на тестото го разточете върху набрашнена повърхност. С кръгъл резец или чаша изрежете кръгчета.
Поставете в средата на кръгчето малко от плънката и с леко навлажнен пръст с вода минете по ръба на кръгчето. Защипете на половина като полумесец. Хубаво залепете краищата, хванете двете крайчета на полумесечето и ги залепете едно с друго.
В тенджера сипете вода да заври с дафиновия лист и солта. Пускайте във врящата вода по 6-7 пелмена и ги оставете да поврят около 6 минути или докато изплуват на повърхността.
Докато са горещи пелмените поднесете в купичка или чашка с горещ бульон с малко заквасена сметана.
Рецептата е адаптирана от сп. Меню