Черешов сироп от бабините тефтери

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
19/12/2019
"Свежи идеи от тефтерите на баба - черешов сироп "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 245
  • Преглеждания за месеца527
  • Преглеждания за седмицата239
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • узрели череши - 2 кг /сорт Ван/
  • захар - 1.5 кг
  • индрише - 3 листа
  • лимонтузу - 1 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черешите се почистват и измиват. Костилките им се изваждат над емайлиран или порцеланов съд, за да се събира сокът.

Претриват се през сито /аз ги пуснах в машината за сок/. Отделеният сок се измерва и на 1 ч.ч. се слага 1/2 кг. захар.

Сместа се вари в емайлиран съд, като се разбърква с дървена лъжица. Ароматизира се с листа от индрише.

Когато сиропът започне да се сгъстява, се прибавя лимонената киселина, разбърква се добре, съдът се оттегля от огъня и се обира пяната.

Като поизстине малко, се налива в тъмни бутилки с метални капачки.

Добре затворени, те се съхраняват на тъмно и хладно място.

Да ви е сладко!

Съвет: Ако не разполагате с бабината хладна маза, стерилизирайте сиропа за 5 минути, като си оставите шише от сиропа в хладилника за бърза консумация.

Черешовият сироп от бабините тефтери е страхотна напитка.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар