Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Черешов сироп от бабините тефтери

Черешов сироп от бабините тефтери

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Черешов сироп от бабините тефтери
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Свежи идеи от тефтерите на баба - черешов сироп"

Необходими Продукти

  • узрели череши - 2 кг /сорт Ван/
  • захар - 1.5 кг
  • индрише - 3 листа
  • лимонтузу - 1 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черешите се почистват и измиват. Костилките им се изваждат над емайлиран или порцеланов съд, за да се събира сокът.

Претриват се през сито /аз ги пуснах в машината за сок/. Отделеният сок се измерва и на 1 ч.ч. се слага 1/2 кг. захар.

Сместа се вари в емайлиран съд, като се разбърква с дървена лъжица. Ароматизира се с листа от индрише.

Когато сиропът започне да се сгъстява, се прибавя лимонената киселина, разбърква се добре, съдът се оттегля от огъня и се обира пяната.

Като поизстине малко, се налива в тъмни бутилки с метални капачки.

Добре затворени, те се съхраняват на тъмно и хладно място.

Да ви е сладко!

Съвет: Ако не разполагате с бабината хладна маза, стерилизирайте сиропа за 5 минути, като си оставите шише от сиропа в хладилника за бърза консумация.

Черешовият сироп от бабините тефтери е страхотна напитка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: