Начин на приготвяне
Черешите се почистват и измиват. Костилките им се изваждат над емайлиран или порцеланов съд, за да се събира сокът.
Претриват се през сито /аз ги пуснах в машината за сок/. Отделеният сок се измерва и на 1 ч.ч. се слага 1/2 кг. захар.
Сместа се вари в емайлиран съд, като се разбърква с дървена лъжица. Ароматизира се с листа от индрише.
Когато сиропът започне да се сгъстява, се прибавя лимонената киселина, разбърква се добре, съдът се оттегля от огъня и се обира пяната.
Като поизстине малко, се налива в тъмни бутилки с метални капачки.
Добре затворени, те се съхраняват на тъмно и хладно място.
Да ви е сладко!
Съвет: Ако не разполагате с бабината хладна маза, стерилизирайте сиропа за 5 минути, като си оставите шише от сиропа в хладилника за бърза консумация.
Черешовият сироп от бабините тефтери е страхотна напитка.