Начин на приготвяне
Рибиците натриваме със солта и захарта. Оставяме на студено да престоят 2 дена. След това обръщаме рибиците от другата им страна и оставяме за още 2 дена.
Правим силна солена саламура с разчет 1.5 л вода + 2 чаени чаши счукана морска сол. В тази саламура оставяме рибиците да се давят за 3 дена. Изваждаме от саламурата и отцеждаме. Закачаме да просъхнат 3-4 часа.
Правим смес от смляния черен пипер, червения пипер, чимена, пасирания чесън, виното.
С получената смес натриваме рибиците и отново закачаме парчетата рибна пастърма да съхнат на проветриво място, което да не е изложено на пряка слънчева светлина.
Процеса на съхнене зависи от дебелината на рибиците и е от 7-10 дена.
Като се пипнат рибиците, леко трябва да лепнат. Това е момента в който трябва да свалим пастърмата от рибиците на толстолоб от простора и даги приберем на студено.