Пастърма от рибиците на толстолоб

vladimir Petrovskivladimir Petrovski
Новак
44
82
344
12/08/2012
"Да хвърлиш въдиците и да хванеш пастърма - това е възможно само при нас "
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 017
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • толстолоб - 2 бр. рибици от по едър толстолоб
  • морска сол - счукана 1/2 кг
  • захар - 2 супени лъжици
  • черен пипер - смлян 1 кафена лъжичка
  • червен пипер
  • чесън - 4 скилидки пасиран
  • бяло вино - сухо 1 чашка
  • чимен - стрит 1 кафена лъжичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибиците натриваме със солта и захарта. Оставяме на студено да престоят 2 дена. След това обръщаме рибиците от другата им страна и оставяме за още 2 дена.

Правим силна солена саламура с разчет 1.5 л вода + 2 чаени чаши счукана морска сол. В тази саламура оставяме рибиците да се давят за 3 дена. Изваждаме от саламурата и отцеждаме. Закачаме да просъхнат 3-4 часа.

Правим смес от смляния черен пипер, червения пипер, чимена, пасирания чесън, виното.

С получената смес натриваме рибиците и отново закачаме парчетата рибна пастърма да съхнат на проветриво място, което да не е изложено на пряка слънчева светлина.

Процеса на съхнене зависи от дебелината на рибиците и е от 7-10 дена.

Като се пипнат рибиците, леко трябва да лепнат. Това е момента в който трябва да свалим пастърмата от рибиците на толстолоб от простора и даги приберем на студено.

Рейтинг

5 9
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар