Испанска тортила

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Испанска тортила3 / 3
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Тортилата не е просто рецепта - това е традиция, която искаме да споделим с вас"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 големи
  • лук - 1 глава среден размер
  • печурки - 3 - 4 бр средна големина
  • чушки - 1 бр. малка червена
  • чушки - 1 бр. малка зелена
  • чоризо - 100 г
  • яйца - 5 бр.
  • зехтин - за пържене в по - голямо количество
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се почистват и нарязват на кръгчета около 2-3 мм. Запържват се в тиган със зехтин около 3-4 минути на порции. Картофите трябва да омекнат без да покафенеят, полусурови. Изваждат се от мазнината с решетъчна лъжица и се оставят в купа да се охладят.

Яйцата се разбиват с телена бъркалка и се добавят охладените картофи да се напоят за около 10-15 минути.

Чушките се почистват и нарязват на жулиени.

Лукът се нарязва на полумесеци.

Гъбите се обелват, не се мият, леко им се отрязва пънчето и се нарязват на филийки.

Чоризото се нарязва на колелца.

В същия тиган от картофите се прецежда мазнината, ако е необходимо, и в половината от нея се добавят зеленчуците и се готвят до омекване. Останалата мазнина се оставя настрана.

Готовите зеленчуци и чоризото се добавят към яйчената смес с картофите и внимателно, за да не се счупят картофите се разбърква с шпатула. Посолява се със сол и черен пипер на вкус.

Тиганът се избърсва с домакинска хартия, отново се изсипва от останалата мазнина около 2 до 3 с.л., разпределя се из цялото дъно, загрява се на умерена температура и се изсипват картофите със зеленчуците и чоризото.

Бързо се разпределя равномерно из тигана, като постоянно с дървена шпатула се прекарва по края му и същевременно често се разклаща тигана, за да не загори в средата тортилата.

След като е готова от долната страна се прекарва шпатулата отново от всички страни, за да е добре отлепена, похлупва се с подходяща по размер чиния и рязко се обръща. След това се приплъзва отново в тигана за да се запече окончателно. Сваля се от огъня. Сервира се.

Испанската тортила е много вкусна.

Източник: MasterShef J. Mielle

Забележка: Разкошна на вкус тортила, сочна и апетитна. Споделям, че изпитах трудност при обръщането ѝ, защото ме беше страх да не се залея с горещата мазнина, въпреки че тя е почти незабележима, картофите я изпиват, затова и от едната ѝ страна я разчупих.

Трябва да се ползват дълги кухненски ръкавици, мой пропуск, но ще зная за друг път, а рецептата си заслужава да я повторя.

Количеството на продуктите може да се намали. Тази рецепта е за 4 възрастни човека. Сервирала съм я с чаша ледено сухо бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка: