Начин на приготвяне
Плодовете се измиват, почистват се дръжките /които задължително запазваме/. Почистваме костилките с безопасна игла.
Заливаме ги с 2 ч.ч. кипяща вода, в която е прибавен сокът от лимона. След 1-2 минути течността се прецежда през сито /цедка/ и се кипва със захарта и още 2 ч.ч. вода.
С кипящия разтвор се заливат черешите. След като се охлади, компотът се ароматизира с ванилията и коняка. Плодовете се разпределят по равно в буркани и се заливат със сиропа до 1 см. под ръба.
Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 7-10 минути.
Оставяме ги в съда, в който са заврели, докато въздухът се освободи от бурканите. Изваждаме ги върху голям месал, обръщаме с капачките надолу и покриваме, за да се охладят бавно.
* Запазете дръжките от плодовете /Prunus avium/. Чаят от тях е лековит.