Начин на приготвяне
Избирам узрели, но здрави и твърди плодове. Измивам кайсиите и ги разделям на половинки, за да извадя костилките.
Слагам ги в емайлиран или стъклен съд с вдлъбнатината нагоре. Заливам ги с виното, рома и 1 ч.ч. от захарта.
Оставям ги на хладно за едно денонощие. Накисвам от вечерта и бадемовите ядки, като сменям водата им 1-2 пъти.
Приготвям сироп от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Заливам кайсиите с врелия сироп. Разбърквам много внимателно, за да се разтворят съставките, като внимавам да запазя целостта на плодовете.
След като комбинацията от аромати се охлади, внимателно отделям ципата на плодовете.
Приготвям чисти и сухи буркани. Подреждам грижливо плодовете в тях, като прибавям за всеки буркан по 10 бадемови ядки.
Заливам със сиропа до 1 см. от ръба на буркана и затварям с капачки.
Стерилизирам 7, максимум 10 минути. След като въздухът се освободи от буркана веднага ги изваждам и обръщам, без да ги покривам, за да се охладят по-бързо.
Плодовете и ядките са подходящи за сладкиши и десерти, защото плодовете са поели от ароматите и вкусът им е божествен.
Можете да прибавите и по-вече ядки, които предварително можете да обелите. По същата рецепта приготвям праскови и сини сливи. Повярвайте, трудът си заслужава.
Коментари
Когато отвориш бурканчето и усетиш ароматите и полъха на лятото, съхранили вкусовете на плодовете, оценяваш трудът, който си вложила. Радвам се, ако съм била полезна. Поздрави!