Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Компот»Компот от белени кайсии с бадемови ядки за сладкиши

Компот от белени кайсии с бадемови ядки за сладкиши

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Компот от белени кайсии с бадемови ядки за сладкиши
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Трудоемка рецепта за компот, но резултатът е толкова уникален, че определено си заслужава"

Необходими Продукти

  • кайсии - 1 кг.
  • захар - 2.5 ч.ч.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • ром - 1 р.ч.
  • вода - 2 ч.ч. минерална
  • бадеми - 60 ядки, сурови
  • буркани - 6 бр. /680 мл/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избирам узрели, но здрави и твърди плодове. Измивам кайсиите и ги разделям на половинки, за да извадя костилките.

Слагам ги в емайлиран или стъклен съд с вдлъбнатината нагоре. Заливам ги с виното, рома и 1 ч.ч. от захарта.

Оставям ги на хладно за едно денонощие. Накисвам от вечерта и бадемовите ядки, като сменям водата им 1-2 пъти.

Приготвям сироп от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Заливам кайсиите с врелия сироп. Разбърквам много внимателно, за да се разтворят съставките, като внимавам да запазя целостта на плодовете.

След като комбинацията от аромати се охлади, внимателно отделям ципата на плодовете.

Приготвям чисти и сухи буркани. Подреждам грижливо плодовете в тях, като прибавям за всеки буркан по 10 бадемови ядки.

Заливам със сиропа до 1 см. от ръба на буркана и затварям с капачки.

Стерилизирам 7, максимум 10 минути. След като въздухът се освободи от буркана веднага ги изваждам и обръщам, без да ги покривам, за да се охладят по-бързо.

Плодовете и ядките са подходящи за сладкиши и десерти, защото плодовете са поели от ароматите и вкусът им е божествен.

Можете да прибавите и по-вече ядки, които предварително можете да обелите. По същата рецепта приготвям праскови и сини сливи. Повярвайте, трудът си заслужава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря ти Невенче! Тази рецепта е от моята баба, която така съхраняваше плодовете, от които приготвяше сладкиши през зимата. Старите тефтери наистина крият ценни рецепти и съвети.
Когато отвориш бурканчето и усетиш ароматите и полъха на лятото, съхранили вкусовете на плодовете, оценяваш трудът, който си вложила. Радвам се, ако съм била полезна. Поздрави!
06.07.2017 08:48
Невена Блажева Иванова
Невена Блажева Иванова
Поздравления за тази прекрасна рецепта.Това е изключително трудоемко,но си заслужава! Имам спомени,че майка ми правеше сладко от кайсии с ядки и беше много вкусно.
05.07.2017 15:42