Начин на приготвяне
В деня преди да направите тортата загрейте на слаб огън 400 мл сметана и 300 грама шоколад.
Разбъркайте докато се разтопи шоколадът и получите гладък крем. Може да направите това и в микровълнова фурна. Охладете крема и го приберете в хладилника.
За основата натрошете на ситно бишкотите. В съд разтопете маслото заедно с 200 грама шоколад. Отново може да направите това в микровълнова фурна на слаба температура. Изсипете сместа при бишкотите.
Разбъркайте с лъжица, за да се разпредели равномерно шоколадът навсякъде и да се получи хомогенна смес.
Изсипете бишкотите в тортена форма с ринг и ги притиснете добре с пръсти или лъжица, за да получите плътна основа.
В купа разбъркайте с бъркалка, не с миксер, маскарпонето, рикотата, захарта и ванилията. Ако се използва миксер кремът ще се разводни.
Извадете шоколадовия крем от хладилника и го разбийте с миксер до сгъстяване.
Върху бишкотите с лъжица се слага купчинка от белия крем, купчинка от шоколадовия. Между тях се слагат ягоди, може да са пресни, може и замразени. Не се стремете да е равномерно и подредено, важното е да запълните добре блата. Отгоре загладете добре и я оставете в хладилника за няколко часа да се охлади.
Пригответе глазурата, като загреете на слаб огън 100 мл сметана и 100 грама шоколад/може и в микровълновата/. Извадете тортата, махнете ринга и я залейте с глазурата.
Вместо ягоди може да използвате плодове по ваш избор.