Начин на приготвяне
В 100 мл топло прясно мляко се разбърква сухата мая с лъжичка захар и 1 с. л. брашно и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното.
Добавяме и останалите продукти, замесва се меко тесто, като половината жълтък се запазва за намазване отгоре, разбъркан с 1 с. л. олио и 1 с. л. прясно мляко.
Тестото втасва на топло за 30 минути. Кайсиите се измиват и нарязват на резени. Поръсват се с ванилова захар. Тестото се разточва на кора и с чашка се изрязват кръгчета според големината на плода.
Поставят се в края на кръгчето и с другата половина се затваря като мида. Нареждат се върху хартия за печене, едно до друго, докато се напълни тавата.
С останалото тесто се оформят два фитила, усукват се и очертаваме контура на питката. Намазва се с разбития жълтък с олио и прясно мляко. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто, като към края се покрива с фолио да не прегори.
Изважда се и се охлажда, леко поръсваме с пудра захар. Сладко и свежо лятно предложение, по идея на Люси Евтимова.