Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Запечени чушки с богата и вкусна плънка

Запечени чушки с богата и вкусна плънка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Запечени чушки с богата и вкусна плънка3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Разкошно ястие, поднесено по неповторим начин"

Необходими Продукти

  • чушки - 6 бр., капия
  • домати - 1 бр. за запечатване на чушките
  • За плънката
  • кайма - 400 г
  • ориз - 100 г
  • киноа - 1/2 к.ч. сварена
  • картофи - 1 бр.
  • кашкавал - 100 г
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1/2 ч.ч. смлени
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • червен лук - 1 бр.
  • магданоз - 3 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 к.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол
  • За соса
  • кисело мляко - 300 мл
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • лимони - за аранжиране
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам и почиствам зеленчуците. Отстранявам внимателно семената на чушките и натривам вътрешността им със сол. Лука и моркова нарязвам на ситно. Картофа и кашкавала настъргвам на едро ренде.

Домата нарязвам на равни по дебелина резени, служещи ни за запечатване на чушките. Използвам ги вместо картоф, защото при запичане плънката поема допълнително от домата и остава сочна.

В касерола задушавам моркова и лука. След като омекнат към тях добавям ориза. След 2 минути при непрекъснато разбъркване доливам 200 мл гореща вода или бульон.

Прибавям подправките, черен и червен пипер и доматите. Оставям плънката да се задушава на тих огън, докато се изпари течността. Отстранявам от котлона и изчаквам да се охлади.

В купа поставям каймата, към която съм прибавила картофа, кашкавала, предварително сварената киноа, прясно нарязания магданоз и чубрицата. Размесвам ги добре и прибавям охладената вече смес. Отново разбърквам добре съставките за пълнежа.

С голяма игла пробождам на няколко места чушките и ги напълвам със сместа.

Запечатвам ги с парченце от домата. Подреждам пълнените чушки в тава, в която съм доляла гореща вода, достигаща 1/3 от тях. Покривам ги с фолио, докато се задушат. 15 минути преди да ги извадя от фурната ги откривам, за да се запекат и зачервят.

Пека на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 50 минути.

В огнеупорна касерола разбивам яйцата, киселото мляко и брашното. Варя на тих огън при непрекъснато разбъркване, като доливам от бульона, в който са се пекли чушките. Подправям със сол и черен пипер на вкус.

За подложка използвам резени лимон и поръсвам с много магданоз.

Запечените чушки с богата и вкусна плънка са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: