Начин на приготвяне
Почистете и нарежете пилето на порции за печене, желателно е да не премахвате кожата му. Измийте добре и го подсушете върху напластена кухненска хартия, докато се отцеди добре от водата.
През това време си направете маринатата, като в широка купа смесите всички съставки за нея много добре.
В дълбока тава постелете голямо парче алуминиево фолио (толкова голямо, че спокойно да завиете с него).
Върху него постелете отново толкова голямо парче хартия за печене (не щадете хартията, резултатът е покъртителен от добре завитото пиле).
Вземете едно по едно парчетата от пилето, потапяйте в маринатата и много добре обтрийте с нея месото навсякъде, дори и под кожата му.
Подреждайте порциите месо плътно едно до друго в тавата, ако ви е останала марината разпределете я равномерно върху месото.
Завийте плътно нареденото месо първо с хартията за печене, стегнато и много добре да не поема въздух отникъде, ако трябва прегъвайте хартията отдолу под месото. После завийте със алуминиевото фолио по същия начин плътно.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете пилето за 90 минути. Става крехко, сочно и много добре изпечено месо.
При сервиране порцията не се раздробява от многото печене но при консумация като хванете порцията за кокалче и я тупнете в чинията, месото пада (окапва) от кокалчето.
Горещо препоръчвам този метод с хартия за печене и алуминиево фолио, отколкото готовите пликове по търговските мрежи. Защото те бързо прегарят от високата температура заедно с горната част на пилето.
Най-вкусното и сочно пиле на фурна е готово.
Коментари