Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте добре. Оформете кладенче, в него налейте олиото, оцета и разбитото яйце с вилица. Започнете да месите тесто, наливайки топла вода, до меко и еластично тесто. Разделете тестото на шест еднакви по големина парчета, които оформяте на топки.
В тиган затоплете леко олиото (колкото да е топло, не загрято), поставете топчетата в него и покрийте със стреч фолио за около 20 минути. През това време натрошете сиренето, намажете дъното на правоъгълна тава с олио и поръсете обилно с брашно.
Върху леко намазан с олио плот започнете да теглите с пръсти топче тесто, на кора. Първо дърпате в ръцете си топчето, а после поставяте получената кора върху намазнения плот.
Започнете да теглите кората на тънък и прозрачен лист, като дърпате краищата на кората към себе си, а вие се въртите около плота. След като постигнете целта за тънък и прозрачен лист (и да се скъса някъде не е фатално), поръсете листа с 1-2 с.л. олио и натрошено сирене.
Навийте листа на руло, като с пръсти хванете листа от края и сгъвате рехаво по 2 см навътре до края. Готовото навито руло преместете в тавата, като го сгънете на три по ширината на тавата.
Така процедирате с всички топки, като ги редите една до друга в тавата. С останалата ви мазнина поръсете равномерно баничките. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване или до желания от вас загар, след което намалете фурната на 180 градуса, а баничките покрийте с алуминиево фолио за да не прегорят отгоре.
Десет минути след това извадете тавата и с четка намажете баничките с малко олио за гланц и отново ги завийте с фолиото за около 5 минути, за да се задушат и омекнат, или както казваше баба ми „душата им да отиде до нивата”.