Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса; Тавичка правоъгълна, покрита с хартия за печене.
Започва се с приготвянето на сос Маринара. В тенджерка се изсипват зехтинът, доматите, захарта, риганът, босилекът, сол и черен пипер.
Оставят се на умерен котлон да къкри за около 15 до 20 минути. След като е готов сосът се пасира с пасатор.
Гъбите се избърсват с влажна хартия. Отстранява се пънчето им. С лъжичка се изгребват перките под капачето на всяка гъба. Отстранява се. Всяка гъба добре се намаслява с разтопено масло с четка от вътрешната ѝ страна.
В купа се смесват рикотата, солта, яйцето, спанака и босилека, сол и черен пипер. Разбърква се. Със супена лъжица се поставя във всяка гъба първо сос Маринара, отгоре се поставя сместа с рикотата. Всяка гъба се поръсва с настъргана моцарела.
Пекат се пълнените гъби на 200 градуса за около 20 минути. Сервират се топли.
Източник: Recipe 30
Забележка: Гъби Портобело вече има и у нас, но трудно се намират. Те са са силно ароматни, но са напълно заменими с кралската голяма печурка.
Пълнените гъби Портобело на фурна са готови.