Начин на приготвяне
Разбърква се маята в хладката вода с щипка захар и оставяме за 10 минути да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавяме сол и олио.
Замесва се средно меко тесто, покриваме с кърпа и оставяме 30 минути да втаса. Втасалото тесто се разделя на 2 части и всяка се разточва на кръгла кора.
Двата края се навиват към средата, прищипваме отдолу и отгоре, да се оформи лодката.
На дъното поставяме парче бекон със същата форма, за да пасне в леглото от тесто.
Върху него настърган кашкавал, като в средата се оформя отвор, в който чукваме по едно малко яйце.
Нарязва се домата и поставяме в двата края по един резен. Лодките поставяме върху хартия за печене в широка тава.
Намазваме тестото с четка потопена в малко олио и печем пидето в загрята фурна 180 градуса около 20-25 минути.
Поднасяме топли, като яйцето поръсваме с щипка червен лют пипер.
Лодките с бекон и кашкавал са готови.