Начин на приготвяне
Приготвям марината като смесвам зехтин, бял пипер, сол, мед и пресен лимонов сок. Намазвам добре рибата и оставям за около половин час на хладно.
Включвам скарата и когато реотаните загреят добре ги намазвам с олио и поставям сьомгата да се изпече от двете страни равномерно. Докато се пече капвам по малко зехтин върху рибния котлет.
През времето докато сьомгата е на скарата обелвам морковите и с белачка за зеленчуци правя дълги лентички по цялата им дължина.
Слагам ги за минута в съд с ледена вода, отцеждам добре и ги пускам да се изпържат в сгорещена мазнина. Може да използвате и фритюрник - при този вариант на мен лично ми харесват повече.
Когато порозовеят ги изваждам върху кухненска хартия. Топли лентичките са меки, но като изстинат стават хрупкави и са като чипс.
В основно плато поставям изпечения котлет от сьомга, чипса от моркови, лимонови резени и готов лимонов дресинг в сосиера - по желание.