Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с лек крем и компот от вишни

Шоколадова торта с лек крем и компот от вишни

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Шоколадова торта с лек крем и компот от вишни
Снимка: Мария Симова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • за крема
  • заквасена сметана - 400 г
  • крема сирене - 150 г
  • захар - 6 с.л.
  • сок от компот - 1 ч.ч вишни
  • плод от компот - 1 ч.ч. вишни
  • бяла шоколадова глазура
  • бял шоколад - 1 бр. Милка (100 г)
  • пудра захар - 60 г
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • масло - 30 г
  • тъмна шоколадова глазура
  • черен шоколад - 6 блокчета млечен
  • пудра захар - 20 г
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • масло - 10 г
  • бадеми - филирани за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем, добавете предварително смесените пресято брашно с бакпулвер и разбъркайте.

Добавете на струя предварително разтвореното какао в прясното мляко и отново разбъркайте. Сипете сместа в тава с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене, и равномерно разстелете.

Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна първите 10 минути, а после намалете градусите на 180, печете до готовност. Разделете блата на две части по хоризонтала и оставете да се охладят напълно.

За крема разбийте крема сиренето с пудрата захар на гладък крем. Добавете заквасената сметана и отново разбъркайте на гладък крем.

В поднос поставете сглобяем ринг. Поставете едната част от блата и полейте равномерно с лъжица с половината сок от компота. Разпределете равномерно по-голямата част от крема и подредете почистените плодове от костилките.

Поставете втората част от блата върху тях, полейте с останалия сок от компот и намажете с останалия крем.

Направете си глазурите последователно като започнете с бялата глазура.

В метален съд с незалепващо покритие на слаб огън загрейте смесените мляко и пудра захар до кипване и премахнете от огъня. Пуснете кубчетата масло и шоколад и бъркате до пълното им разтваряне, след 2-3 минути охлаждане полейте тортата с шоколадовата глазура равномерно.

Така процедирате и с тъмната шоколадова глазура, която поставяте в шприц и правите тънки кръгове върху бялата. С клечка за зъби прекарайте черти отвън на вътре и обратно.

Поставете подноса заедно с ринга в хладилник докато стегне шоколадът, след което премахнете ринга и декорирайте шоколадовата торта отстрани с филирани бадеми.

Шоколадовата торта с лек крем и компот от вишни е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: