Начин на приготвяне
Загрява се олио в тенджерка, добавя се ситно нарязаната глава лук, тиквичката нарязана на едри кубчета и чушка нарязана на ситно. Запържват се за кратко да сменят цвета си.
Измива се оризът и отцеден се прибавя при зеленчуците, като се разбърква за 3 минути да добие стъклен вид. Доматите се настъргват на ренде и прибавяме в тенджерата, а след тях и червения пипер.
Налива се 3 ч. ч. вода и овкусяваме със сол, черен пипер и риган. Накрая слагаме целите чорбаджийски чушки, ако са големи се нарязват на едро.
Варим гозбата на умерен огън, като се разбърква за 20 минути. Ако оризът не е готов, доливаме още малко вода и варим до готовност.
Сервираме лятната манджа поръсена с нарязан пресен магданоз, щипка черен пипер и чорбаджийска чушка.