Маслена пита със сусам

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
748
308
26
6
21/08/2017
"Прекрасна питка с вкус на масълце и сусам за разкош "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо695
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа за месене се слага маята и захарта. Разбъркват се и се заливат с прясното мляко и водата. Изчаква се 2-3 минути да се активира маята. После се добавят 1 в.ч. олио и сол.

Разбъркват се едно хубаво и се добавя брашното по малко и постепенно. Омесва се меко и незалепващо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 40 минути.

Отделно в малка купа се разтопява маслото и към него се добавя 1 ч.ч олио. Оставя се да се поохлади.

Втасалото тесто се разделя на две равни части.

Върху намазнена хартия за печене се слага едната част от тестото. Залива се с 2 с.л. разтопено масло, смесено с олио. После с ръце се разточва на средна правоъгълна кора. Намазва се обилно с маслената смес и кората се сгъва като пощенски плик.

Отделя се настрани. Взема се другата част от тестото и се повтаря същата процедура, но преди да се сгъне върху него се слага първото тесто и тогава се сгъва. Т.е. става тесто в тесто.

Двойният плик тесто се слага в подходяща средна тава и се притиска с ръце, за да се разположи по дъното на цялата тава. Отгоре с нож се правят диагонални разрези.

Отделно се смесват яйцата с киселото мляко и с тази смес се залива обилно тестото. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята фурна на 180 градуса.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биляна Владова
Тази пита я прави и моята майка и винаги се изяжда, че и не стига. Страхотна е.
0
0