Начин на приготвяне
Разбиваме 1 яйце. Затопляме 1 чаша от млякото и сипваме маята. Смесваме с яйцето. Добавяме брашното и солта и разбъркваме. Замесваме тесто и го разделяме на две топки.
Разточваме всяка топка на кора и намазваме с масло. Навиваме всяка от корите на руло, а след това и на охлюв. Увиваме всяко охлювче в прозрачно фолио и ги прибираме в хладилник за 1 час.
Приготвяме крем, като първо затопляме останалото мляко и го оставяме настрани. Разбиваме другото яйце със захарта, нишестето и ванилията и ги сипваме при топлото мляко.
Слагаме на котлона на слаб огън и бъркаме непрекъснато, като внимаваме да не завира сместа. Трябва да се получи гъст крем. Оставяме го настрани да изстине напълно.
Изваждаме от хладилника двете охлювчета от тесто. Трябва вече да са увеличили доста обема си и вече не проличат на охлюви, а са топки тесто. Разточваме всяка топка на кора с дебелина около 1 см.
Едната кора поставяме в правоъгълна тавичка, отгоре върху нея сипваме крема и покриваме с другата кора. Надупчваме с вилица и намазваме с разбит жълтък.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути до златисто. След като сладкиша е готов, го оставяме да се охлади много добре и го поръсваме с пудра захар.
Най-добре е сладкишът да се разреже и сервира поне след 2-3 часа, за да има по-добра плътност.