Начин на приготвяне
Шаранът се почиства и измива със студена вода и се разполовява. Ако ви е малка тавата отстранете главата и опашката (от тях може да си направите вкусна рибена чорба). Поръсва се навсякъде обилно със сол, черен пипер, кимион и се оставя да престои поне един час.
Доматите и морковите се обелват и нарязват на ситно, лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, оризът се почиства, измива и изцежда от водата.
В тиган в олиото запържваме лука, едната скилидка чесън, постепенно добавяме морковите и чушките. Задушаваме, докато зеленчуците омекнат. Добавя се оризът. Бърка се, докато не стане прозрачен.
Изсипват се и доматите заедно със сока и когато той изври, се добавят 3 кафени чаши вода. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне.
Когато това стане, цялата смес се подправя със сол и черен пипер на вкус и се изсипва в намазана с олио тавичка.
Поръсваме с копъра и добавяме най-отгоре рибата разгъната с кожата на горе или на парчета (според възможностите на тавата). Правим и „гнезденце“ в плънката, за да не стърчи отгоре.
При необходимост се долива още малко вода и рибата се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса около 30 минути.
Шаранът на фурна с ориз и зеленчуци е готов.