Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Шаран на фурна с ориз и зеленчуци

Шаран на фурна с ориз и зеленчуци

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Шаран на фурна с ориз и зеленчуци
Снимка: Зори
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Вкусен шаран с ароматен ориз Толкова е вкусен, че не е честно да се хапва само на Никулден"

Необходими Продукти

  • шаран - около 2 кг
  • лук - 2 глави
  • моркови - 3 бр.
  • домати - 3 бр.
  • чушки - 3 бр. червени
  • сол - 2 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 3 с.л.
  • копър - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства и измива със студена вода и се разполовява. Ако ви е малка тавата отстранете главата и опашката (от тях може да си направите вкусна рибена чорба). Поръсва се навсякъде обилно със сол, черен пипер, кимион и се оставя да престои поне един час.

Доматите и морковите се обелват и нарязват на ситно, лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, оризът се почиства, измива и изцежда от водата.

В тиган в олиото запържваме лука, едната скилидка чесън, постепенно добавяме морковите и чушките. Задушаваме, докато зеленчуците омекнат. Добавя се оризът. Бърка се, докато не стане прозрачен.

Изсипват се и доматите заедно със сока и когато той изври, се добавят 3 кафени чаши вода. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне.

Когато това стане, цялата смес се подправя със сол и черен пипер на вкус и се изсипва в намазана с олио тавичка.

Поръсваме с копъра и добавяме най-отгоре рибата разгъната с кожата на горе или на парчета (според възможностите на тавата). Правим и „гнезденце“ в плънката, за да не стърчи отгоре.

При необходимост се долива още малко вода и рибата се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса около 30 минути.

Шаранът на фурна с ориз и зеленчуци е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: