Начин на приготвяне
Затопляте си водата и в нея разтваряте маята, захарта и солта. Пресявате си брашното и правите кладенче, в което сипвате сместа с маята. Разбърквате добре и сипвате зехтина, започвате да замесвате гладко тесто.
След това поставяте тестото в дълбок съд, покривате го с памучна кърпа и оставяте на топло да втаса за около 1 час - трябва да удвои обема си.
Когато е готово, го разточвате и го поставяте в тава, покрита с кухненска хартия за печене.
Маринованите домати, които сте оставили да се отцедят, нареждате върху тестото, като натискате леко с палец, да стане кръгче, и слагате домат.
Оставяте тестото да втаса още 30 минути. Печете фокачата на предварително загрята фурна за около 20 мин. на 180 градуса. Пресовате скилидките чесън и прибавяте зехтин.
Изпечената фокача се намазва със сместа от зехтин и чесън.
Фокачата с мариновани чери домати е готова.