Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с мариновани чери домати

Фокача с мариновани чери домати

Yuliya KenderlievaYuliya Kenderlieva
Новак
2813766
Фокача с мариновани чери домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Топла фокача с неустоим аромат и верни приятели - какво повече му трябва на човек"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1/2 пакетче (прясна)
  • захар - 1 ч.л
  • зехтин - 50 мл
  • сол - 1 ч.л
  • вода - 300 мл
  • за гарниране:
  • мариновани чери домати - 150 гр
  • зехтин - 5 с.л
  • чесън - 2 ск.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляте си водата и в нея разтваряте маята, захарта и солта. Пресявате си брашното и правите кладенче, в което сипвате сместа с маята. Разбърквате добре и сипвате зехтина, започвате да замесвате гладко тесто.

След това поставяте тестото в дълбок съд, покривате го с памучна кърпа и оставяте на топло да втаса за около 1 час - трябва да удвои обема си.

Когато е готово, го разточвате и го поставяте в тава, покрита с кухненска хартия за печене.

Маринованите домати, които сте оставили да се отцедят, нареждате върху тестото, като натискате леко с палец, да стане кръгче, и слагате домат.

Оставяте тестото да втаса още 30 минути. Печете фокачата на предварително загрята фурна за около 20 мин. на 180 градуса. Пресовате скилидките чесън и прибавяте зехтин.

Изпечената фокача се намазва със сместа от зехтин и чесън.

Фокачата с мариновани чери домати е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: