Начин на приготвяне
Телешкото филе се нарязва на тънички и фини пържолки, ако не е предварително нарязано. Много добре се подсушава с домакинска хартия. Посолява се със сол и черен пипер.
Парчетата месо се потопяват в брашно, овалват се добре, след това в яйцето, разбито предварително с млякото, и накрая в царевичното брашно. Изпържват се в загрятата мазнина и се оставят върху хартия, за да подсушат от мазнината.
В чист тиган със зехтин се поставя наситнен лук, задушава се, докато стане прозрачен за около 1 до 2 мин и се добавят почистените моркови, нарязани на по-тънки клинове.
Овалват се добре в мазнината и се готвят за около 1 мин.
Добавя се оризът, подправката Рас Ел Ханут, разбърква се в мазнината, да се покрие отвсякъде за около 1 мин и се налива бульона. Посолява се.
Оставя се на умерен котлон да къкри за 20 мин. Проверява се за готовност и ако има необходимост, може да се добавят още 1 до 2 с.л. течност.
Сваля се от котлона.
Сервира се с панираните филета като гарнитура.
Източник: So Delicious
Забележка: Това е точно ястие от Близкия Изток с типичната екзотична подправка за Басмати, Рас Ел Ханут (Ras-el-Hanout). Тя е смесица от смлени кориандър, бахар, инд. орехче джинджифил, черен пипер, паприка, кимион, куркума. Силно употребявана в арабската кухня. Придава уникален аромат. Предлага се в специализираните магазини за подправки.
Предлагам тази рецепта не толкова за месото, то не е интересно, но интересното тук е оризът Басмати. Той трябва да остане след приготвянето му зърно по зърно, или както казват в арабските страни, да можеш да го преброиш в чинията си. Морковите трябва да останат хрупкави.
Ориз Басмати може да се замени с дългозърнест.
Подправката Рас Ел Ханут може да се приготви вкъщи, като се смесят по щипка от посочените подправки.
Телешкото филе с Басмати ориз е много вкусно.