Начин на приготвяне
Фурна - 180 гладуса;
По възможност голяма керамична тава с диаметър 26 см.
Картофите се почистват и поставят в купа с вода. Всеки картоф се нарязва на филийки около 3 мм и се нарязва на малки кубчета. Обратно се поставят във водата. Цялата готова купа с кубчетата се оставя настрана.
Двата вида сирене се настъргват поотделно на едро ренде. Оставят се настрана.
На котлона се поставя по-голям тиган с маслото и мъничко зехтин. Загрява се на умерена температура и се изсипва цялото брашно, разбърква се енергично с телена бъркалка, добавя се прясното мляко, разбърква се отново енергично, за да не се образуват бучки и да стане хубав сос Бешамел. Посолява се със сол, инд. орехче, черен пипер.
След като започнат да се появяват мехури на къкрене, се изсипва настърганото сирене Чедър и половината от сиренето Пармезан, другата половина се оставя настрана за по-късно. Разбърква се с телената бъркалка, докато се стопят. Получава се хубава гъста жълта смес.
Картофените кубчета се изцеждат от водата и веднага се изсипват в сместа от сирената. Добавят се наситнени чушките Халапеньо и горчицата.
Разбърква се с две лъжици за по-голямо удобство - като салата. Цялата смес се изсипва в керамичната форма. Поръсва се с останалото сирене Пармезан и галетата.
Огретенът се пече на 180 градуса за около 50-60 мин или докато картофи са напълно сготвени.
Картофеният гратин със сирена е много вкусен.
Източник: Zuleyha terzy
Забележка: Ползвах вместо чушки Халапеньо чушка Чили наситнена.
При липса на голяма керамична тава може да се ползват две по-малки или тавичка по избор.
Вида на картофите са по избор.