Начин на приготвяне
Първо измиваме много добре охлювите и ги сваряваме във вода, в която сме сипали виното, докато могат да се изваждат от черупките.
Когато са сварени изливаме водата, в която са се варили и ги измиваме с хладка вода. Оставяме ги настрани.
Сипваме граха в тенджера на котлона и варим около 20 минути. Нарязваме моркова на по-едро и го сипваме в тенджерата с граха да се вари.
Нарязваме лука, обелваме и нарязваме картофите и ги сипваме в тенджерата. Обелваме доматите, пасираме ги и добавяме и тях. Варим около 20 минути.
Докато зеленчуците се варят, изваждаме охлювите от черупките, измиваме ги, и ги овалваме в брашно.
Запържваме ги в олиото за 5-6 минути и ги сипваме при зеленчуците, заедно с олиото. Добавяме солта и черния пипер. Разбъркваме и варим яхнията до сгъстяване. Накрая добавяме нарязаните магданоз и джоджен.
Оставяме яхнията за 15 минути, отместена от котлона със затворен капак, преди да сервираме.
Градинарската яхния с охлюви е готова.