Начин на приготвяне
Котлетите от сьомга се измиват и се посоляват и в тях се втриват сол, черен пипер и пресованите или нарязани на ситно скилидки чесън (2 скилидки).
В купа се смесват соевият сос, пчелният мед, сокът от единия лимон и зехтинът. Разбиват се до получаване на хомогенна смес и с нея се заливат котлетите сьомга. Те се оставят в тази марината за минимум два часа в хладилник, като между филетата се нареждат листа пресен босилек, нарязания на шайби втори лимон и стръкчета пресен розмарин.
След това се поставят в тава, застлана с намазана със зехтин хартия за печене, като под всеки котлет се слагат по няколко шайби от лимона и листа босилек и розмарин (с които се мариноваха котлетите).
Към края на печенето листата босилек сигурно ще прегорят, защото са доста нежни, но пък за сметка на това ще придадат на котлетите неповторим аромат и вкус на опушено.
Най-отгоре котлетите се поливат с остатъка от маринатата от купата и се пекат в умерена фурна около половин час или повече, като е важно периодично да се поливат с лъжица от соковете, отделили се в тавата по време на печенето.
Докато се пече рибата, пригответе пестото, като запечете на сух тиган бадемите, след това в хаванче ги счукайте заедно с чесъна, добавете пресния лук, зехтина и сиренето.
Счукайте всичко до получаването на кашичка. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Маринованата сьомга е с вълшебен вкус и се сервира гореща, като всяка порция се украсява с по едно сърце (оформено с формичка за курабии) от босилековото песто, стръкчета пресен розмарин и босилек, резени печен лимон и чери домати.
Сьомгата на фурна с босилеково песто е много вкусна.
Ако обичаш да похапваш сьомга, опитай и предложенията ни за сьомга на скара или сьомга на тиган.