Начин на приготвяне
Загряваме прясното мляко и в него сипваме маята и супената лъжица захар. Разбъркваме и оставяме за малко да се активизира маята.
Разтопяваме маслото и го сипваме в маята. Разбъркваме и започваме да сипваме брашно. Добавяме постепенно толкова брашно, колкото да се получи меко тесто.
Омесваме хубаво и разточваме веднага тестото на кора, дебела около 2 мм. С чаена чаша изрязваме кръгове от тестото, а с капачка от бутилка изрязваме дупка във всеки кръг.
Нареждаме гевречетата в тефлонова тава и печем на 180 градуса до леко порозовяване. Изваждаме и подреждаме изпечените гевречета в чиния, за да изстинат.
Сипваме водата и захарта за сиропа в тенджерка и варим до получаване на гъст сироп. Докато сиропа е горещ топим охладените гевречета в него и ги овалваме в кристалната захар, смесена с ванилията.
Подреждаме гевречетата в голяма чиния, като е добре да не са едно върху друго, за да не залепнат.
Сръбските сладки гевречета са готови.