Начин на приготвяне
Първо угасете содата в киселото мляко и изчакайте да шупне.
Сложете всички течни съставки в контейнера, захарта и солта. Изсипете брашното и натрошете маята. Пуснете на програма тесто за час и половина.
Готовото тесто извадете и разделете на три части. Двете части разточете, намажете с кравето масло, натрошете сиренето и завийте на руло една върху друга.
Отрежете парчета и вържете на възелчета. От останалото парче направете малки колелца (да са по-малки на големина от чинийка за кафе).
Вземате една кора, мажете с масло и с точилка натискате на кръст.
Готовите розички прехвърляте в тавата и им слагате по едно топче тесто в средата.
Оставете да втаса на топло.
Готовата питка намажете с жълтък и по желание може да сложите сусам или мак в цветята. Печете на 170-180 градуса до зачервяване.
Питката за Цветница, месена в хлебопекарна е много вкусна.