Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Македонска бутер погача

Македонска бутер погача

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Македонска бутер погача
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
16
"Само погледнете как пластовете сами са се отделили един от друг...много добра рецепта!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • топла вода - 100 мл
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 700 г +50 г за разточване
  • краве масло - 200 г за намазване на корите
  • белтъци - 2 бр. за намазване на погачата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Отделно разтворете маята в 100 мл топла вода, добавете захарта и разбъркайте, докато се разтворят.

Разбийте яйцата, жълтъците и киселото мляко, добавете ги в брашното. Прибавете разтворената мая и замесете меко тесто.

Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло да втасва за 1 час.

Поръсете работния плот обилно със брашно и размесете втасалото тесто. Нарежете го на 6 равни части и оформете топки.

Всяка топка разточете на кора 35 см и ги положете една върху друга, като помежду им мажете с мекото масло, най-горната кора не мажете.

Разточете наслоените кори на една голяма кора с диаметър 60 см, намажете я с останалото масло и нарежете на 16 триъгълника, които навивате на кифлички.

Намажете тава 26 см в диаметър с меко масло и поръсете с брашно. Наредете няколко кифли в кръг около стената на тавата а останалите разположете вътре в кръга.

Намажете оформената погача с разбитите белтъци и оставете така за около 30 минути. След определеното време поставете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете за около 40-45 минути.

Изпечената погача завийте с чиста кърпа, за да се задуши и омекне.

Македонската бутер погача е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: