Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Отделно разтворете маята в 100 мл топла вода, добавете захарта и разбъркайте, докато се разтворят.
Разбийте яйцата, жълтъците и киселото мляко, добавете ги в брашното. Прибавете разтворената мая и замесете меко тесто.
Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло да втасва за 1 час.
Поръсете работния плот обилно със брашно и размесете втасалото тесто. Нарежете го на 6 равни части и оформете топки.
Всяка топка разточете на кора 35 см и ги положете една върху друга, като помежду им мажете с мекото масло, най-горната кора не мажете.
Разточете наслоените кори на една голяма кора с диаметър 60 см, намажете я с останалото масло и нарежете на 16 триъгълника, които навивате на кифлички.
Намажете тава 26 см в диаметър с меко масло и поръсете с брашно. Наредете няколко кифли в кръг около стената на тавата а останалите разположете вътре в кръга.
Намажете оформената погача с разбитите белтъци и оставете така за около 30 минути. След определеното време поставете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете за около 40-45 минути.
Изпечената погача завийте с чиста кърпа, за да се задуши и омекне.
Македонската бутер погача е готова.