Начин на приготвяне
За това наситено с ароматен дъх сладко използвам цветовете от маслодайни рози, които цъфтят в мамината градина.
Почиствам венечните листенца, поставям ги в гевгир и ги измивам внимателно под струя студена вода.
Приготвям сироп от захарта и водата, който сгъстявам до полуготовност.
Тогава прибавям розовия цвят, като варя на умерен огън.
Потупвам образувалата се пяна с решетъчна лъжица. Вари се, докато капка, капната върху студена порцеланова чинийка, запази формата си, без да се разлее. Прибавям лимонената киселина, разтворена в 1 с.л. гореща вода.
По желание можете да добавите няколко капки розова есенция.
Сладкото прибираме в сухи бурканчета, докато е горещо, и обръщаме с капачката надолу, за да стегне.
Ароматното сладко от рози е готово.